تحولات منطقه

مقایسه آمار دوهفته پایانی دی نشان از افزایش موارد ابتلا به کرونا و مرگ و میر ناشی از آن می‌دهد.

احتمال ورود JN.۱ به ایران بعید نیست
تعداد بیماران بستری شده در بخش‌های کرونایی بیمارستان‌ها نشان می‌دهد، میزان ابتلا به کووید ۱۹ از دو هفته گذشته رو به افزایش است
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس‌آنلاین؛ بنابر اعلام وزارت بهداشت، بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، از ۲۴ تا ۳۰ دی؛ ۲۱۰ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی و ۱۶۶ نفر آن‌ها بستری شدند و طی این مدت ۱۰ نفر از بیماران کووید ۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند، درحالی که آمار هفته قبل از آن یعنی از ۱۷ تا ۲۳ دی که از سوی این وزارتخانه اعلام شده بود نیز از شناسایی ۱۶۷  بیمار مبتلا به کووید ۱۹ ، بستری ۱۰۸  نفر آن‌ها و فوت ۵نفر از بیماران کووید ۱۹ در کشور خبر می‌داد. از این‌رو، مقایسه این آمار موجب شد برخی از متخصصان عفونی از همزمانی آنفلوآنزا با احتمال ورود JN.۱ در آینده نزدیک به کشور ابراز نگرانی کنند.

میزان ابتلا به کووید ۱۹ رو به افزایش است

مینو محرز؛ متخصص بیماری‌های عفونی در این خصوص به قدس‌آنلاین می‌گوید: میزان ابتلا و آمار مرگ و میر ناشی از آن از سوی وزارت بهداشت اعلام می‌شود. اما تعداد بیماران بستری شده در بخش‌های کرونایی بیمارستان‌ها نشان می‌دهد، میزان ابتلا به کووید ۱۹ از دو هفته گذشته رو به افزایش است و مردم باید مراقب باشند.

احتمال ورود JN.۱ به ایران بعید نیست
دکتر مینو محرز،عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران

دکتر محرز اضافه می کند: بروز سالیانه آنفلوانزا به طور معمول دارای سه موج است که موج نخست بروز بیماری اغلب در ابتدای پاییز، موج دوم معمولاً با شدت کمتر از موج نخست طی ماه‌های بهمن و اسفند و موج سوم در اردیبهشت سال بعد رخ می‌دهد. همزمانی کووید ۱۹ با شروع موج دوم آنفلوآنزا در کشور می‌تواند به موضوعی نگران کننده تبدیل شود. چرا که علاوه بر کووید ۱۹ و آنفلوآنزا، سایر ویروس‌های زمستانی همچون آدنوویروس نیز طی این مدت شایع است، که آدنوویروس ویروس منجر به طیف گسترده‌ای از عفونت‌های سرماخوردگی می‌شود و با علائمی مثل قرمزی چشم و سرفه‌های شدید همراه است و همزمان این ویروس‌ها با کرونا  به دلیل علائم مشابه خطرناک می‌باشد. با این حال جای نگرانی نیست زیرا براساس توصیه سازمان جهانی بهداشت؛ بهترین راه پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹ و انواع بیماری‌های ویروسی دستگاه تنفسی رعایت پروتکل‌های بهداشتی یعنی استفاده از ماسک، شستشوی دست‌ها و رعایت فاصله  فیزیکی است.

افزایش میزان ابتلا به آنفلوآنزا در مقایسه با سال‌های قبل

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران از افزایش میزان ابتلا به آنفلوآنزا در سال جاری خبر می‌دهد و می‌گوید: چند سالی بود که به دلیل رعایت پروتکل‌های بهداشتی بویژه استفاده از ماسک برای پیشگیری از ابتلا به کرونا؛ ابتلا به آنفلوآنزا در همه کشورها و به تبع آن در ایران نیز کاهش یافته بود. اما امسال علاوه بر کاهش استفاده از ماسک ، مردم ما استقبال خوبی نسبت به تزریق واکسن آنفلوآنزا نداشتند به همین دلیل شاهد موارد بیشتری از ابتلا به آنفلوآنزا در کشور هستیم.

محرز با تاکید بر ضرورت تزریق واکسن آنفلوآنزا برای همه گروه‌ها به جز نوزادان قبل از ۶ ماه برای پیشگیری از ابتلا و شیوع این بیماری ویروسی در جامعه اضافه می‌کند:  تزریق این واکسن برای زنان باردار و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای از جمله دیابت، سرطان، بیماری‌های قلبی و تنفسی الزامی است و با وجود اینکه  بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا شروع فصل پاییز یعنی اوایل مهر است اما اگر خانواده‌ای برای تزریق این واکسن تا کنون اقدام نکرده، تزریق آن تا پایان زمستان مانعی ندارد، فقط آنچه باید مورد توجه قرار گیرد اینکه دوز تزریق واکسن آنفلوآنزا برای کودکان زیر سه سال  باید نصف باشد. همچنین نکته بعدی که باید در مورد  واکسن آنفلوآنزا  عنوان شود این است که با توجه به اینکه ویروس آنفلوآنزا انواع مختلفی دارد و هرسال نسبت به سال قبل تغییر ماهیت و ژنتیک می‌دهد، ضرورت دارد واکسن آنفلوآنزای سال جاری تزریق شود زیرا در واقع واکسن آنفلوآنزای سال و یا سال‌های قبل تاثیری در پیشگیری از ابتلاء به آنفلوآنزایی که طی سال جاری شیوع دارد، نخواهد داشت.

احتمال ورود JN.۱ به ایران بعید نیست

این عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران در پاسخ به این پرسش که آیا سویه جدید کرونا وارد کشور شده است، اظهار می‌دارد: همزمان با پنجمین سال پاندمی کووید ۱۹ و با شروع زمستان، سویه جدیدی از کرونا از زیر سویه‌های Omicron با عنوان JN.۱ در تعدادی از کشورها شایع شد و به دلیل سرعت بالای انتشار این ویروس به کشورهای مختلف گسترش یافت. بنابراین با توجه به افزایش مسافرت‌های سال جدید میلادی احتمال ورود این سویه به ایران بعید نیست و با انجام تست PCR می‌توان این سویه را شناسایی کرد.

میزان مرگ و میر ناشی از سویه «جی.ان.وان» بالاتر از سویه قبلی اومیکرون نیست اما  به دلیل سرعت انتشار بالا، واگیری  بیشتری نسبت به «امیکرون» داردمحرز با اشاره به اینکه میزان مرگ و میر ناشی از سویه «جی.ان.وان» بالاتر از سویه قبلی اومیکرون نیست اما  به دلیل سرعت انتشار بالا، واگیری  بیشتری نسبت به «امیکرون» دارد، ادامه می‌دهد: علائم بالینی ابتلا به این ویروس در برخی افراد مشابه علائم سرماخوردگی اما در برخی دیگر همراه با اسهال، سرفه‌های شدید و درگیری ریه است. با این حال با توجه به اینکه  تزریق واکسن‌های موجود در پیشگیری  از  سویه‌های جدید کرونا تاثیری ندارد، بهترین راه پیشگیری از ابتلا به JN.۱ ، رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مکان‌های عمومی و سرپوشیده که جمعیت زیادی حضور دارند بویژه استفاده از ماسک در مترو، اتوبوس، فروشگاه‌ها و کلاس‌های درس است.

مردم رعایت پروتکل‌های بهداشتی بویژه استفاده از ماسک را جدی نمی‌گیرند

این متخصص بیماری‌های عفونی با تاکید بر اهمیت استفاده از ماسک و رعایت پروتل‌های بهداشتی برای پیشگیری از ابتلاء به کرونا اضافه می‌کند: همزمانی شیوع JN.۱ با آنفلوآنزا و آدنوویروس خطر ابتلای همزمان به آنفلوآنزا و کرونا را افزایش داده‌است و مردم باید توجه داشته باشند که ابتلا به کرونا مانع ابتلاء به آنفلوآنزا یا آدنوویروس نخواهد شد، بلکه به دلیل ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن احتمال ابتلاء همزمان به آن‌ها افزایش می‌یابد که در این صورت بیمار نیازمند بستری در بیمارستان خواهد شد و آمار مرگ و میر افزایش می‌یابد.

محرز با انتقاد از کاهش استفاده از ماسک در کشور می‌گوید: با مشاهده رفتار مردم در خیابان‌ها، فروشگاه‌ها و مترو به نظر می‌رسد آن‌ها کرونا را فراموش کرده‌اند،  اما مطمئن باشند هنوز تمام نشده است و هرگونه غفلت و ساده انگاری و رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی، نه تنها کووید را گسترش می‌دهد، بلکه منجر به شیوع سایر بیماری‌های واگیر و تنفسی در جامعه خواهد شد. بنابراین رعایت مسائل بهداشت فردی و اجتماعی بویژه استفاده از ماسک، شست‌وشوی مکرر دست‌ها و رعایت فاصله گذاری فیزیکی برای همه افراد جامعه ضروری است و با توجه به سرعت بالای انتشار JN.۱  توصیه می‌شود افراد دارای علائم سرماخوردگی فرض را بر ابتلا به کرونا قرار دهند و دوره سرایت این بیماری (یعنی پنج روز نخست از زمان شروع علائم سرماخوردگی) را در منزل مانده و استراحت کنند. همچنین ضرورت دارد والدین با مشاهده علائم سرماخوردگی در فرزندان خود از فرستادن آن‌ها به مدرسه خودداری کنند زیرا سرعت انتشار ویروس کرونا و آنفلوآنزا  از طریق مدارس در جامعه بسیار بالا است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.